A PSZICHOTERÁPIA JÓTÉKONY HATÁSA

Az ember testi, lelki és szellemi működésének egyensúlya bizonyos ingerek hatására könnyen megrendül. Ezekben a helyzetekben hajlamosabbá válunk a testi, lelki és pszichoszomatikus megbetegedésekre. Lelki betegségek esetén a tartós javuláshoz sokszor elengedhetetlen a pszichoterápia.

PSZICHOTERÁPIÁS MÓDSZEREINK

Kognitív pszichoterápia

Depresszióban a személy önképe és önértékelése megváltozik. Környezetét negatívan értékeli, önmagát értéktelenebbnek ítéli meg, az egész világot sötéten látja. Esetükben a kognitív pszichoterápia hatásos, mely az énképet, az önértékelést javítja, és az érzelmi beszédet fejleszti. A gyógyszerekkel általában biokémiai szinten érhető el tüneti javulás, ezzel ellenben a pszichoterápia a betegséghez vezető tényezőket megváltoztatva hoz létre tartós egyensúlyt.

Asszertív tréning

A szorongó emberek gyakran bizonytalanok, nehezen döntenek és türelmetlenek. Esetükben szociális készség- vagy asszertív tréninggel lehet tartós javulást elérni. A pszichoterápia segítségével megtanulnak bizonytalan helyzetekben és számukra kritikus személyekkel magabiztosan viselkedni. Tanuláselméleti alaptétel, hogy a viselkedésünket árnyékként követi a hozzá tartozó érzés. A szorongó emberek a magabiztos viselkedés gyakorlásakor magabiztosabbá válnak.

Az étkezési zavarok esetén kissé összetettebb a pszichoterápia, és egyes esetekben a kezelés is hosszabb időt vesz igénybe.

Viselkedésterápia

A kényszeres cselekedeteknél, gondolatoknál, Tourette-szindrómánál vagy más, egyszerűbb kényszermozgásnál, tic-nél viselkedésterápia javasolt. Itt szinte „mérnöki” munkára van szükség. A pszichoterápiát a tünet alapján személyre szabottan kell megtervezni. A beteggel kell gyakoroltatni és a tüneteket figyelve kell alakítani a pszichoterápiás intervenciót a tünetek javulásáig.

A pszichoszomatikus betegségekben – hipertónia, ulcus, diabetes, arthritis, stb. - a testi betegség mellett gyakori a lelki érintettség. Ha a testi tünetek erősödnek, akkor romlik a lelki állapot is, vagy a rossz lelki állapot súlyosbítja a testi betegséget. Ezeknél a betegeknél ezt a körforgást próbáljuk csökkenteni a lelkiállapot stabilizálásával.

Vizuális (művészeti) pszichoterápia

A pszichés és a pszichoszomatikus panaszokkal küzdők pszichoterápiájában alkalmazhatjuk. A képek direkt módon fel tudják kelteni az ősi, ösztönös érzelmeket, szimbolikus erejükkel felgyorsítják betegeinknél a belső folyamatok megértését.

Családállító pszichoterápia

Rendszerszemléletű módszer, a jelenségekből indul ki. A személyeket a tüneteik hátterében levő rejtett témák (gyakran felelősség, lelkiismereti kérdések) gyökereire való ráismerésben és a saját energiájukhoz való visszatalálásban serkenti.