KI A PSZICHOTERAPEUTA?

A pszichoterapeuta olyan szakértő, aki lélektani eszközökkel segíti kliensét felépülésében, lelki egyensúlya megtalálásában. A kliens a szakemberrel történő első találkozás alkalmával még feszült, kínzó tünetei miatt kissé beszűkült lehet.

A kellő együttműködéshez alkalmanként a pszichológiai módszerek nem elégségesek, ekkor a pszichoterapeuta gyógyszerrel is segítheti, hogy a páciens fogékonnyá váljon a pszichoterápiára. A pszichoterapeuta betartja az ülések kereteit és a terápia szabályait (helyszín, időpont, gyakoriság, titoktartás stb.), és tekintettel van a terápiás folyamatra.

HOGYAN DOLGOZIK A PSZICHOTERAPEUTA?

Egy pszichoterapeuta általában több szakaszt különböztet meg a terápiában:

  1. Első találkozás: a betegről sok információ hangzik el, kialakul egy összkép.
  2. Élettörténet elemzés: mely lehetőséget adhat veszteség, traumatikus lelki tartalmak feltárására.
  3. Összegzés: a cél és módszer meghatározása (kognitív, viselkedésterápia, asszertív tréning stb.).
  4. Célzott haladás a terápiás üléseken.
  5. Terápia lezárása.

Természetesen más módon is dolgozhat egy pszichoterapeuta. Ha a páciens krízishelyzetben van, akkor a krízis oldása után, akár néhány ülést követően is lezárható a terápia.

SZUPERVÍZOR ÉS COACH

Szakértő, aki segítő szakembereknek nyújt segítséget szakmai elakadásaikban, konfliktusaikban, kíséri tevékenységüket, és támogatja egyéni és szakmai fejlődésüket.

Egyéni formában

Szupervízió – a szupervizáltat fókuszban tartó pszichológiai intervenció szakmai elakadásokban, kompetencia, autoritás problémában.
Coaching – munkateljesítmény növelését fókuszban tartó pszichológiai tréning.

Csoportos formában

Szupervízió, teamszupervízió, coaching, szupervízió alapú coaching. Igény esetén érdeklődőknek egyéni vagy csoportos formában önismereti-, készségfejlesztő és szakmai személyiségfejlesztő tréninget, csapatépítő tréninget is folytatunk.